Haar bestaat uit twee delen: de follikel en de schacht.

De schacht groeit uit de follikel, de wortel van het haar dat zich onder de huid bevindt. Er zijn alleen al ongeveer 100.000 haarzakjes op de hoofdhuid en vijf miljoen haarzakjes op het lichaam. Als nieuw haar in de follikel wordt vervaardigd, duwt het de haarschacht naar buiten, waardoor langer haar wordt gemaakt. Haar groeit elke dag ongeveer 0,3 mm tot 0,4 mm, wat neerkomt op ongeveer 1 centimer per maand. Niet alle haarzakjes groeien tegelijkertijd nieuw haar op. Haargroei vindt plaats in een cyclus. Op elk willekeurig moment bevindt elke haar zich in een ander deel van de cyclus.

Uit de meeste haarzakjes zullen donsharen komen; een kleiner aantal haarzakjes maken terminale haren aan. Terminale haren zijn beter zichtbaar en de lengte van deze haren is afhankelijk van de locatie. Donshaar of vellushaar is doorgaans dun, zacht, kleurloos en nauwelijks zichtbaar. Tijdens de puberteit zal onder invloed van androgenen terminaal haar ontwikkelen; dan verandert vellushaar op sommige plekken in terminaal haar.

Een LASER behandeling is een permanente ontharingsmethode die zich richt op het vernietigen van de haarzakjes met lichtflitsen van één specifieke golflengte. De lichtflits wordt omgezet in warmte en via het pigment in de haar doorgegeven naar de haarwortel. De haarwortel wordt door de warmte vernietigd. De haren die op het moment van behandelen in de actieve groeifase zijn, komen hierdoor niet meer terug. Daarom zijn meerdere behandelingsintervallen nodig voor een blijvend resultaat. Dit zorgt ervoor dat het haar dat ten tijde van de vorige sessie (s) in overgangsfase, rustfase of uitvalfase was, nu in groeifase is en nu kan worden verwijderd.

Het aantal behandelingen dat nodig is voor een langdurige of permanente ontharing, wordt bepaald door de dikte en kleur van de haren, de groeicyclus van het haar en de behandelde zone. Gemiddeld zijn er 5 tot 8 sessies nodig. Het interval tussen 2 sessies bedraagt in begin 4-5 weken en dan vanaf de derde sessie best 6-8 weken.